Här på forumet finner ni säkert en del svar på era frågor.
Det finns en hel del info, om man tittar efter.
Bl.a. om själva solcellerna:
http://solcellforum.18852.x6.nabble.com/Solcell-egenskap-kisel-enkristall-tp5008442.htmlOm själva glaset på panelen:
http://solcellforum.18852.x6.nabble.com/Solarglas-ESG-p-solcellsmoduler-tp5009971.htmlKanske kan vara till någon hjälp?
Idag är en normal polykristallin 60-cellers panel på ca 270 Wp. De effektstarkaste 60-cellers panelerna är monokristallina på ca 335 Wp. Större skillnad är det alltså inte, dvs mono är ca 24 % effektstarkare än poly. Däremot är priset mycket högre än bara 24 % dyrare, kanske 75 % dyrare.
Poly- och monopanelerna är ca lika stora till ytan man sparar alltså inte värst mycket montagematerial.
Vill man ha en panel med 60 st enskilda solceller, vilket är det vanliga, på säg 270 Wp då finns det att välja på polykristallina och monokristallina. Men vill du ha en panel på 290 Wp och fortfarande vill att den ska bara ha 60 enskilda solceller, då hittar du troligen inga polykristallina paneler. Det blir då monokristallina paneler du får välja. Det finns givetvis polykristallina paneler med 12 extra solceller i sig, nämligen 72 st solceller, och då kommer man upp i 290 Wp även för polykristallina paneler. Men en sådan polykristallin 290 Wp panel är större till formatet. Man kan summera, vill man ha ut hög effekt ur en solcell, då får man ha monokristalina solceller, men de är betydligt dyrare att tillverka. Dvs pris per Wp blir betydligt högre.
När det gäller svagare bestrålning än standardbestrålningen(1000 W/m2 vid 25 grader C, dvs STC) vid tillverkarens provning, den så kallade flashningen, så har många solcellsmodultillverkare i databladet i sitt diagram ström mot spänning, även med parametern olika bestrålning(W/m2) och då ser man vad de ger vid lägre bestrålning. Uppmätning sker med blixtljus av varje panel före utleveransen. De har ofta även angivelse vid NOCT, dvs 800 W/m2 vid driftstemperaturen ofta ca 50 grader.
Ofta anger varje tillverkare att de har bra effekt vid svagare bestrålning. Men det är bara vanligt försäljarskryt, och ska tas med stor nypa salt. SolarEdge optimerare ger förmodligen ingenting extra om du inte har någon skuggning, utan snarare en aning lägre effekt. Vid stor skillnad i märkeffekt mellan varje enskild solcellsmodul, så kallad mismatch, då är SolarEdge bra, men numer sedan ca 15 - 20 år, effektsorteras varje solcell noga och komponeras in i en solcellsmodul, sedan sorteras solcellsmodulerna ytterligare i Wp-område på ca 5 Wp intervall. Största mitchmatch man kan få blir då nästan obetydlig. Köper man 275 Wp moduler, då kan man teoertiskt få t.ex. några på minst 275,00 Wp och en andra på högst 279,99 Wp. Toleransen brukar vara +5 Wp.
Det blir då alltså 1,8 % effektskillnad mellan effektstarkaste och effektsvagaste i en sträng. De moduler som är starkare än 275,00 Wp, det kan SolarEdge ta hand om och ger alltså för dessa mereffekt. Säg att hälften är på maxnivån 279,99 Wp, då blir det bara en extra effektvinst på 0,9 %. Frågan är om det är värt extrapengarna en solaredgeanläggning kostar? Du har även effektförluster i själva effektoptimerarna, kanske 1 à 2 %, skulle jag gissa. Det kanske inte blir något bättre alls med SolarEdge jämfört vanligt
system.
Vi har SolarEdgeanläggning, men valde den pga att vi har väldigt många småtak i olika väderstreck. Med SolarEdge klarar vi oss med en enda växelriktare. Med ett vanligt system, skulle vi ha behövt kanske 3 eller 4 små växelriktare. Det skulle ha blivit mycket dyrare. SolarEdge är bra om man använder det på rätt sätt och ställe.