Svara – Re: Jordning/Potentialutjämning
Ditt namn
Ämne
Meddelande
eller Avbryt
Svar till
Re: Jordning/Potentialutjämning
— by Arne Arne
Det borde räcka att förbinda varje modulram med jordkabeln. De farliga spänningsförande delarna ligger inuti solcellsmodulerna. De spänningsförande delarna ligger alltså inne i en apparatkapslingen som består av glasruta och alu-ram. Därför bör det räcka att jorda alu-ramarna. Skulle nu olyckligtvis alu-ramarna bli spänningsförande t.ex. om snickare X har råkat slå spik igenom alu-ram och in till solcell inne i solcellsmodulen, då kommer jordkabeln att hålla nere spänningen på alu-ramen till jordpotential genom att ström flyter genom jordkabeln, och då kan inte montageblecken som alu-ramarna klämda mot bli spänningsförande. Den farliga spänningen kommer ju inte från montageblecken, utan från solcellerna inne i solcellmodulen.

Att jorda solcellsmodulernas alu-ramar är ingen nackdel, förutom det extra besväret. Att ha solcellsmodulernas alu-ramar förbundna med jordpotential gör ingen skada. Tvärtom, som Calle nämner så är det till och med bra, då växelriktaren kommer att lösa ut om det flyter ström i jordkabeln. Och man får en anledning att leta efter felet och upptäcka det och åtgärda. Växelriktaren har en hel del säkerhetskretsar som ständigt övervakar nätspänningen och jordfelströmmar.

Jag vet att Schletter, en tysk firma som tillverkar montagematerial för solcellsmoduler, de har gjort mätningar och sett att det inte blir god elektrisk kontakt mellan eloxerade aluminiumdetaljer.
Därför förordar de att tandbricka används som tränger igenom oxidskiktet. Vi använde själva speciella mittmodulklämmor(av aluminium) som har piggar som tränger ner i alu-ramen. Vi jordade nämligen bara alu-skenorna. Jag tror jag skrev om det i vår tråd (16,35 kWp anläggning) också, kanske bild också.

Man ska också tänka på vilket material man har mot vilket, pga korrosionsrisk.
T.ex. koppar går bra mot rostfritt stål. Rostfritt stål går bra mot aluminium.
Men jag tror, koppar inte går bra mot aluminium.

Sammanfattningsvis, jordar du dina solcellsmodulers alu-ramar, då har du gjort vad du kan för att förebygga och förhindra elchockskador.