Svara – Re: Växelriktare
Ditt namn
Ämne
Meddelande
eller Avbryt
Svar till
Re: Växelriktare
— by TommyE TommyE
Hej.

SmartMetern känns rent generellt som en onödig pryl, jag ser bara två tillfällen då den tillför något.
1. Jag som loggnörd får ut allt data som jag kan tänkas vilja se. Fronius har ett API som jag kan anropa och få ut massor med data, med SmartMetern utökas det så mkt att jag nästan drunknar :-) Är du inte loggnörd, så ger det inte så mycket.
2. När du vill begränsa mängden som säljs till nätet. Antingen för att nätägaren kräver det, eller när huvudsäkringen är "för liten".
För att begränsa försäljningen så kan du som Arne säger begränsa maxeffekt som växelriktaren jobbar med, då behövs nog inte SmartMetern (osäker på detta). Nackdelen är att då kommer anläggningen aldrig kunna gå på max. Med SmartMetern så får du en dynamisk max effekt, så anläggningen kan gå för fullt om du samtidigt förbrukar ström. Vet inte om det blir så många kWh/år så att det blir ekonomiskt. Men det är skoj att kunna trycka på när tillfälle ges.
Jag har inte ångrat att jag köpte den, även om den lägger på ett år eller så i återbetalningstid och jag inte har problem med begränsad export.

Montage av växelriktaren kan ska var som helst innanför dina huvudsäkringar, så länge du har kablar som klarar trycket  (någon som kan verifiera?).
SmartMetern däremot ska sitta vid huvudsäkringarna (eller iaf innan första säkringsskåpet), för den ska mäta all ström både inkommande och utgående. Om jag inte minns fel så kan du ha upp 300 meter kabel mellan vxl-riktare och mätaren.
Mätaren kan monteras på två sätt.
Alternativ 1

Det är så här den är konfigurerad från början. Här mätaren den dubbelriktat, dvs köp och sälj. Jag har monterat så här, men med växelriktaren mellan mätaren och förbrukarna.
Alternativ 2

Här monterad efter växelriktaren, här mäter den bara vad huset förbrukar.

Vilket alternativ du väljer spelar i praktiken ingen roll, mätaren kommunicerar med växelriktaren som i sin tur skickar ut samlade informationen till SolarWeb, så du får ut alla värden ändå. Det som är viktigt är att mätaren sitter på huvudledningen, före alla förbrukare.
Bildkälla är manualen som finns här:
https://www3.fronius.com/cps/rde/xbcr/SID-CCAA0D1B-7E867D10/fronius_australia/Fronius_smart_meter_installationv_1.2_796378_snapshot.pdf

Jag har inte letat just nått, men jag vet att Solcellsgrossen säljer dom. Jag är ganska säker på att många av dom som säljer Fronius även har mätaren. Men Grossen tar 4200kr för den. Jag köpte själv från Solcellsproffsen, men dom har tydligen slutat sälja till privatpersoner. Den har visst blivit bättre efter att jag köpte den, för jag betalade "bara" 3500kr :-)
http://www.solcellsgrossen.se/index.php?route=product/product&product_id=206&search=fronius&description=true
6,0kWp: 8st JA-Solar 290W + 13st JA-Solar 285W. Fronius Symo 5.0-3-M + Smart Meter 63A-3, montage system Renusol Metasol+.
Taklutning 45°. Azimut 190° Ort Kiruna.
Produktionsdata: PVOutput