Svara – Förbereda för utjämning via batteri, SMA framtidssäkert?
Ditt namn
Ämne
Meddelande
eller Avbryt
Svar till
Förbereda för utjämning via batteri, SMA framtidssäkert?
— by MP MP
Hej,

Funderar på att en solanläggning ca 14kwp. Under tidsperioder med mycket sol vill man ju inte köpa el från nätet kväll, morgon och natt utan spara delar av det överskott som produceras på dagarna istället. Som förbrukningen ser ut nu går ju t.ex. varmvattenberedaren tidig morgon samt sen kväll så el till den måste köpas (står säkert för minst 50% av förbrukningen sommartid med i snitt ca 3 duschar per dag). Går väl att lösa med hemautomation som styr beredaren efter olika villkor men allt sånt tar tid att sköta om.

Om man kollar på nätet hittar jag ingen bra lösning förutom SMA Sunny Island som klarar 3-fas samt verkar ha batterierna på sidan? Kan man tolka det som att om man väljer SMA som växelriktare så kan man senare stoppa dit Sunny Island och då få utjämning? Blir det automatiskt också off-grid om nätet bryts dvs kan Sunny Island manövrera en frånskiljare eller liknande så att man får ödrift utan risk?

Jag vet att det är ekonomisk fördel att sälja istället (just nu i varje fall) men känslan av att producera merparten av sin förbrukning mellan april-sept är ju skön.

Hälsn Micke