Svara – Re: Soluxtec 320w Helsvart mono
Ditt namn
Ämne
Meddelande
eller Avbryt
Svar till
Re: Soluxtec 320w Helsvart mono
— by Arne Arne
Det finns hundratals ja kanske tusental olika paneltillverkare i olika delar av världen, en överblick är i stort omöjlig.
Panelerna måste fungera klanderfritt under många år. En pålitlig långårig kvalitetstillverkare, med tillverkningen t.ex. i Tyskland, ville vi därför ha som går att få tag på och som också ger ersättning vid ev. skadefall.
Vid köp av solcellspaneler är det mycket pengar det är frågan om. I Tyskland finns oehört många solcellsanläggningar och tysken han är kritisk och granskar noga och kräver ut ersättning om finns fel. Därför bra att handla solcellspaneler som är tillverkade i Tyskland av tyskt företag. De kan svårligen fuska vid tillverkningen, då det skulle obönhörligen upptäckas av tysken. Den kritiske tysken kanske bara befinner sig några mil bort från tillverkaren och oangenämt nära för tillverkaren.
Annat kan det vara med en solcellspanelstillverkare långt bort i Afrika eller Asien, som visserligen kan utlova fantastiska garantier. Men det kan vara en annan sak för köparen att få tag i de ansvariga hos tillverkaren och få ut ersättning vid garantiskadefall. Man kan tänka sig att de chansar och utlovar oerhört långa garantier för att få sälja, men aldrig har för avsikt att uppfylla och än mindre att betala ut ersättning. Tänk på att det är inte säljaren som ger dig garantier på solcellsmodulerna, utan just tillverkaren. Får du inte tag på tillverkaren är du chanslös och får inte ut något vid skadefall. Och om 20 år eller 25 år finns kanske inte längre den som utlovat garantierna. En tysktillverkad panel betingar troligen en aning högre pris, men man kanske blir lyckligare och beskymmersfriare. Det kostar mycket tid och på nerverna att driva garantiskadeståndsfall.

Att som oinvigd välja solcellspanel genom att läsa databladet är inte lätt, rena grekiskan. Därför kan en oinvigd ge upp och endast jämföra märkeffekten t.ex. 300 Wp, om svart paneler eller alu-färgad ram och priset, något annat kan inte förstås. Men då kan man göra olyckligt val.
Billiga paneler kan sakna anti-reflektionsskikt på täckglaset. Anti-refketionsskikt gör att mer ljus går in genom täckglaset och ner till solcellerna och blir ström, som annars reflekteras bort och förloras.
Bypass-dioder ska finnas 3 st i varje panel. De ska vara kraftiga och tåla bakström, Reverse current feed. Ofta tåla de bara 15 A, kanske ännu lägre, men bättre om mer än 15A.

När det gäller växelriktare är det samma där att bra om långvarig tillverkare och tillverkare i Europa, pga större chans till ersättning vid garantifall.
Fronius är en österrikisk tillverkare som tillverkar svetsomformare sedan ca 30 år och som började tillverka växelrikatre för ca 20 år sedan. Båda produkterna baseras på kraftelektronik och det får man anta de behärskar bra.
Den tyska tillverkaren SMA är också en erfaren långårig tillverkare av växelriktare, kostar en aning mer än Fronius. Sedan kan man säkert komma över någon växelriktare tillverkad i billigt land som har lägre pris, men kan vara oklart om man får ut ersättning vid garantifall och kvalitéten på ingående komponenter kan vara lägre, tänk fallerar tidigare.

Frågan är vem man vill ge sina surt förvärvade och dyrt beskattade pengar.

Vi valde år 2015 tysktillverkade Heckert paneler, och även en bekanten valde dem år 2016, och ytterligare en bekant valde dem nu förra året 2019, se tråd. http://solcellforum.18852.x6.nabble.com/Anl-15-9-kWp-takpannepl-t-enfamiljshus-foto-m-m-klar-juni-2019-tp5016633.html
Där står var de fått dem ifrån. Vi har inget att anmärka på denna tillverkare Heckert. Men klart de har ännu bara gått 4,5 år sedan juli 2015 och 16,3 kWp installerad paneleffekt har producerat 47300 kWh, problemen har inte varit panelerna eller växelriktaren utan 4 st SolarEdge effektoptimere som pajat och fått bytas ut.

Soluxtec som du nämnde, verkar vara ca 5,05 kr/Wp. Det är inte nämnvärt lägre pris än tysktillverkade paneler t.ex. Heckert.

Var och en har rätt att bli salig på sin egen tro.