Svara – Re: Effektbortfall mellan 12 och 14.30 på en sträng vid soligt väder
Ditt namn
Ämne
Meddelande
eller Avbryt
Svar till
Re: Effektbortfall mellan 12 och 14.30 på en sträng vid soligt väder
— by Arne Arne
Du har inte ordentligt talat om vad du har installerat.
Gör det, lämpligen i ditt första inlägg i denna tråd. Det kan du redigera.
Annars blir det bara en massa spekulationer ovidkommande gissningar du får.

Det enda du har sagt är att du har:
44 st paneler varje på 300 Wp (13,2 kWp)
 1 st Huawei kines växelriktare

Sträng 1: 19 paneler(ssv), 45 grader taklutning + 3 st paneler(ösö), 38 grader taklutning.
Sträng 2: 19 paneler(ssv), 45 grader taklutning + 3 st paneler(vnv), 38 grader taklutning.

Du nämner inte märkeffekt och typ på växelriktaren, typ på effektoptimerarna, som du omnämner du har.
Tigo har inte de tre olika typer av effektoptimerare? De hade en tandem-effektoptimerare(för 2 st paneler) som de slutat tillverka pga mycket fel på.

Har du oklar fråga till leverantören(solcellsfirman som byggt), så får du troligen inget bra svar.

Jag vet att Tigo-effektoptimerare sätter man på vissa paneler som drabbas av skugga under dagen på en och samma sträng där alla panelerna har samma väderstreck och har samma lutning.

Men det har inte du , du har ju i en och samma seriekopplade sträng paneler i olika väderstreck och olika taklutning. Är det så då säger Tigo att man ska ha Tigo-effektoptimerare på alla paneler ingående i sådan sträng. Det har jag hört.

Med det måste väl säljaren och firman som monterat det hela och som utformat ditt system med paneltyper och effektoptimerare och sammanställt det hela ha sett till att du får ett system som får möjlighet att fungera klanderfritt.

Sträng 1:
På eftermiddagen då börjar dina takkupe-paneler som vätter åt (ösö) att börja skuggas medan de övriga panelerna i Sträng 1 får stark bestrålning. Då kan man tänka sig att Tigo-effektoptimerarna på de skuggade takkupe-panelerna inte kan styra ner spänningen och upp strömmen helt till den höga ström de oskuggade förmår att ge. Med resultat strängen ger lägre effekt. Detta är en spekulation.

Det går att göra så man ser vad varje Tigo effektoptimerare producerar. Du behöver då Tigo Energy Acess Point(TAP) som är som en effektoptimerare-burk som monteras på taket, som kommunicerar med dina effektoptimerare på taket. Från TAP drar du en kabel RS485 till en annan burk, en Tigo Cloud Connect Advance (CCA) som monteras inomhus och ska nå din internet-router och komma ut på internet och Tigos Portal Eller är det SMAs portal) Då kan du se vad dina Tigo gör. Det kostar nog flera tusen.