Svara – Re: Komplettera solcellsanläggningen med en laddstation/laddstolpe för elbil
Ditt namn
Ämne
Meddelande
eller Avbryt
Svar till
Re: Komplettera solcellsanläggningen med en laddstation/laddstolpe för elbil
— by solis solis
Arne wrote
bensod,

var ej så negativt. Solis anger inte att han har för avsikt att montera en laddstolpe på skolans mark. Det får han säkert inte heller gör för kommunen.

Jag tror istället Solis tänker montera laddstolpen vid sin egen fastighet och på sin egen mark.

Klart att Solis får låta sin fru, granne, bekant eller vem som helst tanka på Solis egen-ägda laddstolpe.
Om sedan en person vill skänka en slant till Solis, så är det inte förbjudet, eller ens kriminellt.
Det är inte heller i Sverige kriminellt att skänka en slant till en person t.ex. tiggare.
Gåvoskatten avskaffades för ca 10 - 15 år sedan.

Jag tror inte standarden Typ 2 uttag blir omodern så fort.

Solis kolla på laddboxar här, www.ratio.nl
Jag tror de är prisvärdare. Jag själv överväger skaffa en Ratio Home Box Smart Typ 37612 för maximal 3-fas-elbilsladdning 32 A. Den monteras på väggen och någon kostsam stolpe behövs ej. Den levereras med 3 st strömsensorer, som knäpps på varje fas, som mäter enfamiljshusets effektuttag från allmänna elnätet(alltså via servisen) och kan då reglera så att det går att ladda med maximalt möjligt hög laddström. Den stegar upp eller ner laddström i steg om 2 A beroende på hur mycket andra förbrukare i hushållet tar. Den finns här https://www.ladesystemtechnik.de/
Men visas inte på deras hemsida, utan man får fråga särskilt efter den.

Jag tror för övrigt inte du behöver vara rädd för att du producerar för mycket solström. Solbestrålningen varierar från kalenderår till kalenderår. Kan troligen varierar ca +10/-10 %. Ingen kan därför bestraffa dig om du råkar "överprducera" med något fåtal 1000-kWh under ett kalenderår. Det måste därför bedömas under en längre period än ett enda kalenderår, lämpligare 5 år.
Tackar @Arne! Jag ska kolla upp dessa produkter.

Jag har 16A på inkommande elservis så 11 kW är max. Däremot, eftersom jag har en Smartmeter på min anläggning så kan jag utnyttja hela 15+11kW (vid full PV-produktion) utan att säkringarna på inkommande blir svettiga! Om laddaren har ett API så kan jag styra max energi dynamiskt. Ska titta på detta. Hur som helst så är det ingen dålig affär att handla med 50% rabatt.


EDIT: Inser att strömkännarna på Home Box Smart Typ 37612 inte kommer att se skilnnad på åt vilket håll strömmen flyter i servisledningen. Om jag exporterar 11 kW från min PV-anläggning så kommer 37612 att tro att det inte finns något effektutrymme kvar för att ladda bilen fastän det i verkligheten är tvärtom.